تمرکز بر روی بخشش به دلایل مختلفی مهم است. همه ی ما می دانیم که تاثیرات منفی نگه داشتن خشم بر روی خودمان بیشتر از فردی که از او خشمگین هستیم، خواهد بود. از این جهت بخشش از دیدگاه روانشناسی بسیار مهم است. خشم حل نشده می تواند مشکلاتی برای سلامتی ما ایجاد کند، درست مانند استرسی که مدیرت نشده است (۱).
روان نیوش را در اینستاگرام دنبال کنید.
نگه داشتن خشم می تواند خوشحالی و شادی درونی ما را از بین ببرد، هر چند که صرفا دانستن این موضوع هرگز باعث از بین رفتن ناگهانی خشم نخواهد شد. گاهی بخشیدن بسیار سخت خواهد بود. اما از آنجایی که بخشش از دیدگاه روانشناسی نقش کلیدی در سلامت روان ما دارد، بهتر است برای سلامتی مان هم که شده راه های بخشیدن و به آرامش رسیدن را یاد بگیریم.
شاید خواندن مقاله ی “بعد از شکست عشقی چه باید کرد؟” برای شما جالب باشد.
دلایل زیادی وجود دارند که موجب می شوند بخشش در عمل بسیار سخت تر و دشوار تر از تئوری بخشش از دیدگاه روانشناسی باشند. در واقع دلیل اصلی سخت بودن بخشش برای ما ریشه در تصورات نا درست ما در مورد بخشیدن و احساس رنجشی که متحمل شدیم دارد. برخی از دلایل رایج آن عبارت اند از:
زمانی که ما می خواهیم فردی را ببخشیم، یادمان می آید که چه کاری در حق ما کرده است و به همین دلیل دوباره خشمگین و عصبانی می شویم. اما این خشم به مرور زمان که ما بر روی کنار آمدن با اتفاقی که افتاده است کار می کنیم، شدت خود را از دست خواهد داد. این نشانه ای برای ما خواهد بود که بیشتر روی خود کار کنیم و مجددا به خاطر داشته باشید که این به نفع خودمان است نه آن هایی که ما را آزرده اند.
گاها ما تصور می کنیم که اگر فرد مقابل را ببخشیم به معنای تایید کردن کاری که موجب آزار ما شده است و اجازه دادن به او برای تکرار کارش خواهد بود. اما این تصور درست نیست. بخشش از دیدگاه روانشناسی به معنای رها کردن خشم است نه به معنای تایید اتفاقی که افتاده است. شما می توانید ببخشید و سپس قدم های لازم برای مراقبت از خود در اتفاقات مشابه آینده را بر دارید. شما حتی می توانید با فرد قطع رابطه کنید اما او را ببخشید، برای این که خودتان از درون به آرامش برسید.
در ابتدا باید بدانیم که بخشش رهایی بخش است، اما عموما بخشش در حرف ساده تر است نسبت به عمل کردن به آن. بخشش گاها بسیار چالش برانگیز خواهد بود، خصوصا زمانی که بسیار رنجیده ایم و آسیب دیده ایم. پس بهتر است در قدم اول خود را از تصورات غلطی که پیش تر ذکر شد خود را رها کنیم. سپس برای شروع بخشش به عنوان یک راه کلی در نظر داشته باشیم که با فکر کردن به سلامتی روان خود و به دنبال منافع بخشش بودن، می توانیم انگیزه ی لازم را برای خود جهت بخشیدن را ایجاد کنیم. سپس از راه های بخشیدن سالم استفاده کنیم. در ادامه به بررسی راه های سالم بخشش از دیدگاه روانشناسی می پردازیم که قطعا به شما کمک بزرگی خواهند کرد.
اگر فکر می کنید در خشم خود گیر کرده اید و نیاز به کمک مشاور دارید با ما تماس بگیرید.
اگر شما آماده ی بخشش باشید، سوال اول این خواهد بود که از کجا شروع کنم؟ به خاطر داشته باشید که بخشش یک روند است که در طول زمان و با تلاش به انجام می رسد. پیشنهاد ما این است که از قدم های کوچک شروع کنید. برای مثال بخشیدن را با بخشش افرادی که بدی کوچکی در حق شما کرده اند شروع کنید، مثل فردی که در ترافیک جلوی شما می پیچد. برداشتن قدم های کوچکی مثل این می توانند قلب شما را برای بخشش بیشتر بگشایند. اما برای بخشش لازم است که راه های سالم بخشش از دیدگاه روانشناسی را بشناسید و آن ها را امتحان کنید. به مرور زمان و با تمرین و تکرار قطعا خواهید توانست در این زمینه ماهر شوید و از منافع بخشش در زندگی تان، مانند آرامش و عشق بیشتر بهره ببرید. در ادامه روش های موثر را برایتان شرح می دهیم:
شاید شما متوجه وسواس خود بر روی مواردی که اخیرا موجب آسیب خوردن به شما شده اند، شده باشید. مرور دوباره و دوباره ی این اتفاقات می تواند موجب تجربه ی اضطراب و افسردگی در شما گردد. در این مواقع بخشش از دیدگاه روانشناسی بهتر است با استفاده از تکنیک “توقف ذهنی” انجام شود. زمانی که ما غرق در ذهنیات خود می شویم، ذهن ما می تواند ما را به هر سمتی که می خواهد ببرد، و این عموما اتفاق خوبی نیست. تکنیک توقف ذهنی به این صورت است زمانی که ذهن شما درگیر مرور دوباره و دوباره ی فکر های منفی می شوید، سریع به ذهن خود توقف دهید و با خود مرور کنید: “توقف” “توقف”. به این صورت شما به حالت خودآگاهی رسیده و می توانید قبل از غرق شدن در افکار، خود را نجات دهید. در ابتدا ممکن است دیر بتوانید توقف را ایجاد کنید یا فراموش کنید که باید این تکنیک را به کار بگیرید، اما با تمرین می توانید به موقع جلوی فکر های منفی و بیهوده را بگیرید. چرا که مرور اتفاقات منفی به هیچ عنوان به سلامت روان شما کمکی نخواهد کرد.
یکی دیگر از راه های بخشش از دیدگاه روانشناسی این است که دیدگاه خود را نسبت به نحوه ای که آسیب خورده اید تغییر دهید. آیا شما در حین این تجربه ی آسیب، متوجه مسئله ای جدید در مورد خود شده اید؟ آیا نکته ی جدیدی یاد گرفته اید؟ خودتان چقدر در این آسیب خوردن مقصر بوده اید؟ اغب سخت ترین و دردناک ترین اتفاقات زندگی، درس های بزرگی از زندگی به ما یاد داده و از ما افراد قوی تر و آگاه تری می سازند. پس شناخت دقیق موضوع و یاد گرفتن از آن می تواند شخصیت بهتری از شما بسازد. به علاوه ی این که با یادگیری از یک موضوع موجب رنجش، دیگر آن موضوع آنقدرها هم آزار دهنده نخواهد بود و قطعا شما خواهید توانست از آن عبور کنید.
یکی از موثرترین راه های بخشش از دیدگاه روانشناسی و مدیریت احساساتتان، داشتن دفترچه ای برای نوشتن احساسات است. نوشتن به شما موقعیتی امن و بدون سانسور برای ابراز احساسات، افکار، تجارب و… ایجاد خواهد کرد. در زمان نوشتن افکارتان سعی کنید تمرکزتان روی هر یک از مسائل را به تعدیل برسانید. به عنوان مثال به جای این که فقط و فقط در مورد خشمتان و دلایل آن بنویسید، در مورد مواردی که بابت آن ها شکر گذار و ممنون هستید هم بنویسید. به تعادل رساندن احساسات نقش کلیدی ای در آرامش شما دارند. نوشتن تمامی این موارد به شما کمک بزرگی برای احساس شفا و رهایی خواهد نمود.
قابل درک است که شما احساساتی منفی در قبال فردی که موجب آزار و آسیب در شما شده است داشته باشید. یکی از راه های سالم و موثر بخشش از دیدگاه روانشناسی این استکه احساسات خود را با نوشتن نامه ای خطاب به شخصی که موجب رنجش شما شده است، تخلیه کنید. در این نامه با جزئیات کامل بنویسید که چه رفتارهایی موجب آزار شما شده است و نسبت به آن رفتارها چه احساسی دارید. تا جایی که می توانید صادق باشید و هر آنچه که در فکر و احساساتتان است بر روی کاغذ بیاورید. بنویسید که قصد دارید او را ببخشید. حتی می توانید در نامه تان از دلایلی که می خواهید فرد را ببخشید، بنویسید، به عنوان مثال می توانید بنویسید: “من می خواهم با بخشش تو، خودم را از تمامی آسیبی که به من زده ای رها کنم. دیگر نمی خواهم این درد و رنج را با خود حمل کنم.” بعد از تکمیل این نامه، کاغذ را پاره کرده و دور بی اندازید. شما با این کار احساسات درونی خود را بروز داده و آماده ی رها کردن خشم خود خواهید شد.
شاید مقاله ی “۱۱ حقیقت تلخ درباره ارتباط عاشقانه که افراد دوست ندارند باور کنند.” برایتان جالب باشد.
روان نیوش را در اینستاگرام دنبال کنید.
منابع اصلی:
منبع
https://www.verywellmind.com/celebrate-forgiveness-day-3144459
https://www.verywellmind.com/learning-to-forgive-2584075
1 Comment
من ویدئوی دکتر فیل رو توی اینستاگرامتون دیدم، خیلی جالب بود اومد تو سایتتون این مقاله رو هم خوندم مرسی ذهنم خیلی درگیر بود خودم متوجه نبودم